14 февруари 2022 г.

Карл Розенкранц – Първоначалната система на Хегел (книга)


Имаме удоволствието да Ви представим книгата Първоначалната система на Хегел, 1798–1806 от философа, ученик и биограф на Хегел, Карл Розенкранц (1805–1879). Той е един от най-преданите ученици на Хегел и автор на неговата най-известна биография.

Това е едно изключително, много интересно въведение във философията на Хегел, което обхваща периода до Феноменология на духа (1807). В него Розенкранц описва подробно отделните фази от първоначалната философска система на Хегел и цитира богато отделни фрагменти от неговите ранни текстове и ръкописи. 
 
В книгата е включен и ценният конспект на една лекция на Хегел по логика и метафизика от Игнац Трокслер. 
 
Това е новата книга от поредицата Хегел и неговата школа, посветена на абсолютния идеализъм и хегелознанието у нас, под съставителството и в превод от немски език на Атанас Атанасов (преводач на Аристотел, Щайнер и др.) и под редакцията на д-р Деян Пенчев (изследовател на Соловьов, Щайнер, Хегел и др.). 

* * * 
 
„Няма по-неправилна и по-повърхностна представа за философията на Хегел от тази, която вижда в нея само критика или само логика, може би още с добавката, че логиката на Хегел наистина не е логика на здравия разсъдък, но на един причудлив, екзалтиран неоплатонизъм, който дори претендира, че е спекулативна теология. Хегеловата система е по-скоро философия на духа в този смисъл, че единствено понятието за духа прави възможно и понятието за природа, и за идеята като такава…
 
Ние изобщо не виждаме Хегел, както според някои описания на неговата философия би трябвало да се очаква, да се занимава в своя младежки период с някакъв сух, логически схематизъм и чиито категории да подреждат по един механичен начин външно обхванатото богатство на универсума, а виждаме един човек, който се грижи с известна равномерност за всичко, когото обаче вълнува особено историята, като дело на духа, и религията, като най-универсалната форма на представата, която исторически явяващият се дух си създава за своята същност.“
 
Карл Розенкранц