27 август 2018 г.

Биография за Хегел

През юли 2018 г. излезе на български език биография за Георг Хегел от немския изследовател Фридхелм Николин От Щутгарт до Берлин – Етапи от живота на Хегел (Издателско ателие Аб, С., 2018).


Книгата е от 130 страници и представлява последователно разглеждане на живота на Хегел от раждането му до смъртта, като засяга най-важните дати и години. Разказани са с по няколко изречения най-значимите моменти от живота на големия философ и са добавени негови сентенции. 

Едно от най-големите достойнства на книгата е включването на много илюстрации, снимки, рисунки и документи от живота на Хегел. Авторът, Фридхелм Николин, е бил дълги години ръководител на Хегеловия архив.

Интерес представлява и добавеният текст от немския философ Вилхелм Вайшедел „Хегеловата диалектическа система на света“.

Книгата представлява по-скоро хронологична и документална биография на Хегел, отколкото философска, но е ценен източник на дати и събития за всички изследователи и последователи на неговата философия. Така например е важен преводът на писмото на Хегел от Йена 1806 г., в което нарича Наполеон Бонапарт „световна душа“. Също така снимката на Мария Хегел, жената на философа. Ценни са и многото цитати от ученици и приятели на Хегел, в това число най-вече тези на Розенкранц. Като известен пропуск на книгата може да добавим това, че липсват някои съществени моменти от живота на Хегел, като например конфликтите с Шелинг и Шопенхауер, стихотворенията на Хегел, неговата начетеност от малък, срещите и разговорите му с Гьоте, Баадер и др.

Ето няколко цитата от книгата:

„Славата на Хегел растяла бързо. Той привличал слушатели от всички факултети; студенти от немско- и другоезични, особено от източноевропейски страни се тълпяли при него. В своите берлински години Хегел въздействал много повече посредством своите лекции, отколкото посредством своите книги. И днес още съществуват безчислени записки на лекции, изготвени тогава. След смъртта на Хегел ученици и приятели отпечатали неговите лекции според тези тетрадки.“

„Съвместната дейност между Шелинг и Хегел се манифестирала преди всичко в списанието, което те от януари 1802 г. заедно издавали. Шелинг от дълго време кроял план за едно ново списание; накрая той се споразумял за него с Фихте и издателство Кота в Тюбинген. Тъй като различията в мненията забавили осъществяването на замисъла, Шелинг използвал случая да спечели Хегел като съиздател и съавтор. Заглавието „Критичен журнал по философия“ указва за един орган за рецензия и ревизия. [...] Журналът излизал само в продължение на година и половина; през лятото на 1803 г. съвместната работа с приятеля била прекъсната поради това, че Шелинг – както и някои други немски доценти – отишъл в университета Вюрцбург. Излезли общо шест книжки. Повечето неподписани статии произлизат от Хегел.“

„Хегел започнал своята редакторска дейност, за която нямал сътрудник, в средата на март 1807 г. Няколко дни след това излязла най-накрая „Феноменология на духа“. Това изявило напълно вътрешното напрежение между философската мисловна работа и журналистическата редакционна дейност, с която Хегел се нагърбил от съображения за своето съществуване. – Хегел публикувал във вестника дори една съставена от самия него обява за своята книга, в която между другото се казва: „В предговора авторът се изказва относно това, което му се струва, че е потребност на философията на сегашното й становище; след това относно дързостта и безобразието на философските формули, което понастоящем унижава философията, и относно това, което е от значение изобщо за нея и нейното изучаване.“

Накрая трябва да добавим, че на български имаме също много добра и подробна биографична книга за Хегел, написана от философа Янко Янев, с едноименното заглавие „Хегел“, издадена още през 1928 г., както и много хубави страници от Генчо Дончев, в предговорите към преводите му на Хегел. Препоръчваме и биографичната статия за Хегел от Деян Пенчев, поместена в настоящия сайт.

Линк към страницата на издателя: От Щутгарт до Берлин.