2 март 2021 г.

Болестите на Хегел

В младостта си Хегел е имал сериозни заболявания, от които едва не е починал на няколко пъти.

На 6 години е имал тежко протичаща едра шарка и дори лекарят е смятал, че ще почине. Няколко дни дори е бил сляп. Излекува се като по чудо.

На 13 години, през 1783 г. той, сестра му, майка му и баща му заболяват от върлуващите тогава дизентерия и жлъчна треска. И четиримата са били в сериозна опасност, като умира само майка му Мария Магдалена. Хегел обаче е бил толкова болен, че имал кафяв цвят и всички смятали, че и той ще почине, но оздравява чудотворно, както при едрата шарка.

Когато по-късно следвал в Тюбинген, той боледувал дълго време от малария и треска и прекарал няколко месеца при баща си, където освен, че се лекувал, чел много – гръцки трагедии, които много обичал, книги по ботаника, физика и др.

В крайна сметка след години отново заболява и умира от стомашно-чревни проблеми, следствие от холерата, т.е. подобни на дизентерията през 1783 г.
 
Из писмо на сестрата на Хегел Кристиане до неговата съпруга от 7 януари 1832 г. Вж. Фридхелм Николин. От Щутгарт до Берлин етапи от живота на Хегел. Издателско ателие Аб, С., 2018, с. 15, 16