26 септември 2022 г.

Хегел като млад


Няколко прародителя на Хегел от 17-ти век са били пастори.

Хегел на 3-годишна възраст постъпва в училище. До 5 г. знаел да чете и да пише. На 5 г. е записан в латинско училище. На 6 г. постъпва в Щутгартската гимназия. От 10-тата до 18-тата си година е бил първи по успех в своя клас в гимназията. Майка му го образова от най-ранна възраст, а баща му го записва при редица частни учители. Така още от 10-годишна възраст изучава при частен учител геометрия и астрономия, а също и геодезия, за която излизали извън града. Изучавал е още с голям интерес ботаника и физика.

На 8 г. неговият учител му подарява произведения на Шекспир.

На 8 г. превежда „Антигона“ на Софокъл от старогръцки. Получава я като задача от домашния си учител – в немерена реч. По-късно я превежда в мерена реч.

Наизустява огромни пасажи от Омир и Еврипид. Прави преразкази на „Федър“ от Платон и на „Метафизика“ на Аристотел.

В гимназията чете Тит Ливий, Цицерон, Епиктет, Сенека, от латински език. Чете френските класици Корней, Расин, по-късно Русо.

От 5 клас учи староеврейски. Превежда части от „Петокнижието“.

По-късно изучава съвременната немска култура. Чете Гьоте, Шилер, Лесинг, Клопщок, от философите – Менделсон, Гарве и Волф, чиято „Логика“ е била задължителна по онова време.

Занимавал се е много с класическите автори и с история. По-късно чете научна, правна, политическа и икономическа литература, като е повлиян особено от Адам Смит.

Хегел имал пиетет към древността много повече от своите съвременници.

Хегел странял от своите съученици и състуденти. Не обичал да ходи по кръчми и си лягал рано.